Neodolatelně sladký australský dortík Pavlova

Máme pro vás neuvěřitelně sladký zážitek, který vám jen tak nedá spát. Australský dezert Pavlova a recept jako bonus.

Dodnes vedou Australané s Novozélanďany spor o to, zda Pavlova – oblíbený australský dezert, pochází z Nového Zélandu nebo z Austrálie. Podle australských zdrojů tato velká sněhová pusinka se šlehačkou a ovocem svůj název získala podle ruské prima baleríny Anny Pavlové, která se stala inspirací pro vznik tohoto luxusního dezertu, když v roce 1929 navštívila Austrálii.

Australský dezert Pavlova

Ingredience na přípravu australského dezertu Pavlova

       
  • 4 velké vaječné bílky (pokojové teploty),
  •    
  • šálek moučkového cukru,
  •    
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu,
  •          
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu nebo lépe semínka z poloviny vanilkového lusku,
  •    
  • 1/2 šálku smetany ke šlehání,
  • 1 lžíce čerstvé citronové šťávy,
  • 1 lžička bílého vinného octa,
  •    
  • čerstvé ovoce - jahody, maliny, kiwi, banány, borůvky – dle fantazie.
  •      

Příprava dezertu Pavlova

Předehřejte troubu na 140 °C. Prosejte cukr a přimíchejte do něj vanilkový extrakt. Pokud máte vanilkový lusk, jednu půlku schovejte do lednice, aby neoschla, druhou rozřízněte podélně a hranou nože separujte semínka.

Připravte si vaječné bílky, přidejte špetku soli a směs za střední rychlosti vyšlehejte do bílé hmoty. Při šlehání postupně po lžících přidávejte cukr. Dejte si přitom pozor, aby se dobře rozšlehal. Dále přidejte škrob, citronovou šťávu a nakonec ocet. Hotovou směs vkládáme na pečící papír, buď do jednoho kruhu nebo více menších koleček o průměru cca 7 cm. Mezi jednotlivými kusy nechte dostatečný odstup - směs se při pečení ráda roztéká. Někdy se hodí si kolečka jako šablonu na pečící papír dopředu předkreslit, docílíte tak dokonalejších tvarů. Na okrajích by měla být směs vždy o něco málo vyšší než uprostřed, abyste měli prostor na umístění šlehačky a ovoce.

Australský dezert Pavlova - Austrálie

Plech s připraveným těstem vložte do trouby a teplotu ihned stáhněte na 120 °C. Pečte pozvolna asi 45 minut (co nejníže v troubě). Těsto ale vždy po očku sledujte, aby vám v troubě nezhnědlo. Dezert Pavlova by měl být uvnitř vláčný a na povrchu křupavý.

Nyní je na řadě šlehačka. Opravdoví mlsouni si do ní přidávají trochu moučkového cukru na oslazení. Dezert je ale sladký sám o sobě, jeho přidání tedy zvažte. Upečený korpus na dezert potřete vyšší vrstvou šlehačky a pokládejte čerstvé ovoce.

Hostům oblíbený australský dezert Pavlova podávejte nejlépe ihned po dokončení příprav, než korpus šlehačkou navlhne.

Přejeme dobou chuť – nebo jak by řekli v Austrálii: Enjoy your meal!

Zeptejte se nás

Jsme připraveni zodpovědět jakékoliv vaše dotazy. Nejste si jisti vhodností termínu, programu, fyzickou náročností nebo vás zajímá něco jiného? Ozvěte se nám telefonicky, emailem, případně využijte kontaktní formulář.

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru

Získejte přístup ke zlevněným zájezdům a novinkám v katalogu a využijte slevy 500 Kč.